Avanti Maestro

Ημερομηνία: 
Δευτέρα, 7 Απρίλιος, 2014 (All day)

ΤΟ ΩΔΕΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΤΗΝ ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

                                                   

 

 

Αβάντι, Μαέστρο!

Μια ……..τζαζζζζζ  παράσταση για παιδιά (και όχι μόνο!…)

 

 

 

http://www.youtube.com/watch?v=dkPAjm5GUz4

 

 

Μια καινούρια θεατρική πρόταση, που συνδυάζει τη θεατρική πράξη, τη ζωντανή μουσική και τη βιωματική μάθηση  καταθέτει η νεοσύστατη εταιρεία πολιτιστικών δράσεων (αστική, μη κερδοσκοπική εταιρεία)  beARTive στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

 

Λίγα λόγια για την παράσταση…….

 

Τέσσερις εξαιρετικοί σαξοφωνίστες, με κορυφαίο τον διεθνούς φήμης μουσικό, Θεόφιλο Σωτηριάδη, ένας ανυπόμονος ντράμερ και μια …απίθανη δημοσιογράφος μπλέκουν σε μια ιστορία με πολύ γέλιο, υπέροχη μουσική και απρόβλεπτο τέλος!

 

  • Η παράσταση απευθύνεται σε μαθητές των όλων των  Τάξεων του Δημοτικού και των Α, Β και Γ Τάξεων του Γυμνασίου και έχει ήδη πραγματοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία σε σχολεία της Θεσσαλονίκης.
  • Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Θ.Αγγελόπουλος» του Πολιτιστικού Κέντρου Φλώρινας, αλλά υπάρχει η δυνατότητα να παρουσιαστεί σε σχολική μονάδα εφόσον δεν είναι εφικτή η μεταφορά των μαθητών στο Πολιτιστικό Κέντρο.
  • Στο τέλος της παράστασης θα  ακολουθεί διαδραστικό γνωστικό παιχνίδι και θα παρέχεται στους εκπαιδευτικούς των σχολείων εκπαιδευτικό υλικό ( πληροφοριακό υλικό και ερωτηματολόγιο) σχετικό με την παράσταση. Το υλικό αυτό θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν με τους μαθητές τους, για να εμπεδώσουν και να επεξεργαστούν περαιτέρω τη γνώση που αποκόμισαν παρακολουθώντας την παράσταση.

 

 

Σενάριο -Σκηνοθεσία : Λίζα Κωνσταντοπούλου

Μουσική Επιμέλεια: Θεόφιλος Σωτηριάδης (www.sotiriades.com)

Παίζουν : Μελίνα Γαρμπή (δημοσιογράφος),  Θεόφιλος Σωτηριάδης (Μαέστρος και σοπράνο σαξόφωνο),  Αντώνης  Kαρακώστας  (άλτο σαξόφωνο), Κατερίνα Μουντζέλη (τενόρο σαξόφωνο), Τάσος Λαζόπουλος (βαρύτονο σαξόφωνο), Δημήτρης Ρόμπος (ντραμς)          

 

 

Εναρκτήριες παραστάσεις  

7 Απριλίου 2014 στην  αίθουσα «Θ.Αγγελόπουλος» του Πολιτιστικού Κέντρου Φλώρινας.

 

Τιμή εισητηρίου 3,00€

Πληροφορίες για οργανωμένες παραστάσεις - κρατήσεις θέσεων:

Γραμματεία Ωδείου Φλώρινας, 2385046542

και

Λυδία Κοκόρια , τηλέφωνο επικοινωνίας   6944333401

Email επικοινωνίας: beartive.edu@gmail.com

 

 

Αποσπάσματα της παράστασης:                   http://www.youtube.com/watch?v=dkPAjm5GUz4

 

 

 

Λίγα λόγια για την εταιρεία beΑRTive

 

Η beΑRTive, έχοντας ως στόχο την προαγωγή του πολιτισμού, διοργανώνει συναυλίες και γενικότερα πολυεπίπεδες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις συνδυάζοντας το λόγο, τη μουσική, την κίνηση και την εικαστική έκφραση. Προτεραιότητα των διοργανώσεών της είναι ο εμπλουτισμός της τέχνης μέσω της αναζήτησης νέων δυνατοτήτων έκφρασης και η ανίχνευση της σχέσης της μουσικής με τις άλλες παραστατικές τέχνες (θέατρο, χορός) και γενικά ότι σχετίζεται με την ανθρώπινη δημιουργικότητα. Παράλληλα, η ανάπτυξη, ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση του εκπαιδευτικού και καλλιτεχνικού επιπέδου στην Ελλάδα με την λήψη πρωτοβουλιών και την ανάδειξη του έργου - ιδίως των νέων - καλλιτεχνών και εκπαιδευτικών στον χώρο της μουσικής, αλλά και η επιδίωξη της στενότερης σχέσης συνεργασίας μεταξύ τους αποτελεί άμεσο στόχο της. Η beΑRTive διατηρεί στενές συνεργασίες με ιδιωτικούς φορείς, οργανισμούς, καλλιτέχνες, σχήματα και ομόλογες εταιρείες τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό και προσφέρει υπηρεσίες παραγωγής, προβολής, επιμέλειας και οργάνωσης παραγωγής καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.
Έχει δώσει ήδη δείγμα γραφής με εκδηλώσεις και παραγωγές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό
( Βάκχες- Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών -Αθήνα ,2η Διεθνής Θερινή Μουσική Ακαδημία –Βόλος,Idée Fixe ensemble in Residence Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Συναυλίες στο εξωτερικό κ.α).

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

 

Η παράσταση «ΑΒΑΝΤΙ ΜΑΕΣΤΡΟ» έχει ως στόχο να μεταδώσει μουσικές γνώσεις στα παιδιά με τρόπο ευχάριστο και βιωματικό: Οι μαθητές μπαίνουν στον κόσμο της μουσικής από την πύλη των ξύλινων πνευστών και συγκεκριμένα των σαξοφώνων, κάνοντας τη γνωριμία με όλη την τετραμελή οικογένεια , το σοπράνο, άλτο, τενόρο και βαρύτονο σαξόφωνο. Βλέπουν, ακούν και καταλαβαίνουν τις διαφορές ανάμεσα στα όργανα, τη σχέση μεγέθους και οξύτητας του ήχου, τη θέση του καθενός στο ηχητικό φάσμα και το ρόλο που παίζουν όλα τα όργανα στο τελικό αποτέλεσμα. Παράλληλα οι μαθητές απολαμβάνουν το φαντασμαγορικό θέαμα που παρουσιάζει  το σύνολο των κρουστών  μαθαίνοντας ταυτόχρονα τα ονόματα των οργάνων και γνωρίζοντάς τα ξεχωριστά.

Μαθαίνουν πληροφορίες από την ιστορία της Μουσικής σε σχέση με τους μεγάλους συνθέτες και τις ιστορικές περιόδους, με τα διάφορα είδη της Μουσικής, καθώς και με τα είδη μουσικών σχημάτων, όπως τις διαφορές ανάμεσα στην μπάντα και τη συμφωνική ορχήστρα. Ταυτόχρονα ακούν ζωντανά υπέροχα μουσικά κομμάτια από το διαχρονικό διεθνές ρεπερτόριο και όλα αυτά διανθισμένα με χιούμορ, σκηνοθετικά ευρήματα και σεναριακές ανατροπές που κρατούν το ενδιαφέρον τον παιδιών αμείωτο σε όλη τη διάρκεια της παράστασης.

Ένας ακόμα στόχος του «ΑΒΑΝΤΙ, ΜΑΕΣΤΡΟ» είναι να εκπαιδεύσει τα παιδιά ως θεατές. Δε χρησιμοποιεί μικρόφωνα, αφ’ενός για να μην αλλοιώνονται οι φυσικοί ήχοι της ορχήστρας αλλά και αφ’ ετέρου διότι η χρήση των μικροφώνων δημιουργεί στα παιδιά την εντύπωση ενός ηχητικού «χάσματος» ανάμεσα σ’ αυτό που παίζεται στη σκηνή και στα ίδια, που έχει σαν αποτέλεσμα την ψευδαίσθηση πως δεν πειράζει να μιλούν στη διάρκεια της παράστασης . Η φυσικότητα των ήχων, η ποικιλία της ηχητικής δυναμικής που αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια της παράστασης και ο συνεχής διάλογος μεταξύ οργάνων και ανθρώπινης φωνής  δημιουργούν στα παιδιά την αίσθηση πως ό,τι συμβαίνει στη σκηνή είναι η φυσική συνέχεια της πλατείας, πως όλοι γίνονται ένα και έτσι ταυτίζονται με το μουσικοθεατρικό δρώμενο και επιτυγχάνεται ο μέγιστος βαθμός απορρόφησης των πληροφοριών.

Η εκπαίδευση όμως δεν τελειώνει με τη λήξη της παράστασης  καθώς το ειδικά διαμορφωμένο ερωτηματολόγιο των συντελεστών – που διανέμεται και στους εκπαιδευτικούς-  μπορεί να αποτελέσει  μέσα στην σχολική τάξη ερέθισμα ακοής,μνήμης, κριτικής σκέψης και διαλόγου με βάση τις πληροφορίες και τα ζητήματα που  τέθηκαν κατά τη διάρκειά της παράστασης.

Εν ολίγοις η παράσταση «ΑΒΑΝΤΙ, ΜΑΕΣΤΡΟ» έχει σκοπό να εκπαιδεύσει βιωματικά και ευχάριστα τα παιδιά, με απόλυτο σεβασμό στις ιδιαιτερότητες της ηλικίας τους και με συναίσθηση της ευθύνης απέναντι στην εμπιστοσύνη με την οποία κοινωνούν οι παιδικές  οι ψυχές την Τέχνη σε όλες της τις μορφές.

 

 

Ακαδημαϊκό έτος: 
2013-2014

Φωτογραφίες εκδήλωσης