Η Ελένη Τσιλιπάκου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε από το Δημοτικό Ωδείο Θεσσαλονίκης το 2001            με Πτυχίο Κιθάρας και βαθμό «Άριστα παμψηφεί» (τάξη Παναγιώτη Βασιλειάδη) και από το Δημοτικό Ωδείο Κοζάνης το 2011 με Δίπλωμα Κιθάρας και  βαθμό «Άριστα» (τάξη Λιάλιου Απόστολου). Ολοκλήρωσε τις σπουδές της στα Ανώτερα Θεωρητικά με πτυχία Αρμονίας (Δημοτικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, τάξη Ελισάβετ Χατζηκυριακίδου, με βαθμό «Άριστα»), Αντίστιξης (Αστρινίδειο Ωδείο Θεσσαλονίκης, τάξη Ελισάβετ Χατζηκυριακίδου, με βαθμό «Λίαν Καλώς») και Φούγκας (Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης, τάξη Πέτρου Μπεκιαρίδη, με βαθμό «Άριστα»). Είναι κάτοχος πτυχίου Μουσικολογίας-Μουσικοπαιδαγωγικής από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Σχολή Καλών Τεχνών, Α.Π.Θ., με βαθμό «Λίαν Καλώς». Είναι τελοιόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Του Ιονίου Πανεπιστημίου στην ειδίκευση της Κλασικής Κιθάρας

                     Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια κιθάρας με τους Alexander Ramirez και Gerhard Reihenbach( Διεθνές Σεμινάριο Κιθάρας, Koblenz, Γερμανία), Roland Dyens, Ευάγγελο Ασημακόπουλο, Hubert Käppel, Σμαρώ Γρηγοριάδου, καθώς και σεμινάρια Διεύθυνσης χορωδίας με τους Αντώνη Κοντογεωργίου και André van der Merwe (Θερινή Ακαδημία του Ιονίου Πανεπιστημίου).

Από το 2002 διδάσκει μουσική σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και κιθάρα σε Μουσικά σχολεία της Δευτεροβάθμιας (Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Κομοτηνή, Αμύνταιο, Σιάτιστα, Φλώρινα). Διδάσκει κλασική κιθάρα στο Δημοτικό Ωδείο Κοζάνης από το 2005 και διευθύνει τα κιθαριστικά σύνολα του ωδείου, καθώς και στο Ωδείο Φλώρινας Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Διετέλεσε μαέστρος της μικτής χορωδίας του Δήμου Πολυγύρου και της μικτής χορωδίας του ΚΑΠΗ Δήμου Λαγκαδά. Συνεργάζεται με το Κέντρο Βαλκανικής Μουσικής, που εδρεύει στην Άρτα.

                     Ως σολίστ έχει παίξει με την Συμφωνική ορχήστρα Μουσικού Σχολείου Σερρών (Σέρρες, Απρίλιος 2009), έχει συμπράξει με το κιθαριστικό σύνολο «Κιθαρόκοσμος» (Koblenz, 2002) και με την Συμφωνική Ορχήστρα του Α.Π.Θ. (Θεσσαλονίκη, Μάρτιος 2000), με την Ορχήστρα Δωματίου του Δημοτικού Ωδείου Κοζάνης (Κοζάνη, Δεκέμβριος 2013), έχει δώσει ατομικά ρεσιτάλ (Κέντρο Μουσικής Θεσσαλονίκης,2000, Πολιτιστικό Κέντρο Θέρμης, 2000), αίθουσα «Δρίζειο» (Κοζάνη, 2011), αίθουσα «Φίλιππος» (Κοζάνη, Απρίλιος 2013).

                     Ως μαέστρος της Μικτής Χορωδίας Δήμου Πολυγύρου έχει εμφανιστεί σε χορωδιακά φεστιβάλ (Αταλάντης, Ακάνθου κ.ά.) και με την Μικτή Χορωδία ΚΑΠΗ Δήμου Λαγκαδά στο Brassov (Ρουμανία), Βουδαπέστη, Βενετία, χορωδιακά φεστιβάλ Σκιάθου, Νάουσσας, Σερρών κ.ά.

                     Με το Κιθαριστικό Σύνολο του Δημοτικού Ωδείου Κοζάνης έχει εμφανιστεί στις Πενελλήνιες Συναντήσεις Κιθαριστικών Συνόλων που διοργάνωσε το Δημοτικό Ωδείο Κοζάνης (2012, 2013, 2014, 2015, 2016), στην Πανελλήνια Συνάντηση Μαθητικών Ορχηστρών Κιθάρας του Δημοτικού Ωδείου Βέροιας (2012, 2013, 2016, 2017), στις Πανελλήνιες Συναντήσεις Μαθητικών Ορχηστρών Κιθάρας και Κιθαριστικών Συνόλων του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας ( 2012, 2013) και σε αντίστοιχες συναυλίες στα Ιωάννινα και στην Καστοριά.

 

 

Διδάσκει: 
Κιθάρα