O Βασίλης Κίτσος γεννήθηκε το 1972. Ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές στο Δημοτικό Ωδείο Λαμίας και συνέχισε στη Θεσσαλονίκη όπου εισήχθη πρώτος στις πανελλήνιες εξετάσεις για την εισαγωγή στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ. Σπούδασε ανώτερα θεωρητικά και σύνθεση με τον Χρήστο Σαμαρά (δίπλωμα σύνθεσης με άριστα παμψηφεί και πρώτο βραβείο) και πιάνο με την Christine Fressinier (δίπλωμα με άριστα). Είναι αριστούχος απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ και διδάκτωρ σύνθεσης του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, όπου μελέτησε με τον καθηγητή Nigel Osborne.

Παρακολούθησε σεμινάρια σύνθεσης και ανάλυσης με τους Helmut Lachenmann, Tristan Murail, Θόδωρο Αντωνίου και Emil Hadjief, καθώς επίσης masterclasses πιάνου με τους Μ. Τιρίμο, R. Szidon, J. Lagarde και το Duo Ganev. Για πολλά χρόνια μελέτησε κοντά στον Γιώργο Χατζηνίκο. 

Έχει γράψει έργα για ορχήστρα, χορωδία, σόλο όργανα, μουσική δωματίου, την Kammersymphonie “In Memoriam” και το μπαλέτο “Echoes of Flux”, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν παρουσιαστεί σε Ελλάδα, Γερμανία, Γαλλία, Ρουμανία, Τουρκία, Μ.Βρετανία, Ελβετία, Σερβία, Πολωνία και Η.Π.Α. και αναμεταδοθεί από το BBC και τα Κρατικά Ραδιόφωνα της Ελλάδας, Ισπανίας και Ρουμανίας.

Ως πιανίστας έχει εμφανιστεί σε συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ελλάδα και τη Γερμανία (Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο, Sani Festival, Kleiner Konzersaal Gasteig München κ.α.), εστιάζοντας ιδιαιτέρως σε έργα ελλήνων και ξένων συνθετών του 20ου αιώνα.

Αρκετές συνθέσεις του είναι αναθέσεις οργανισμών όπως η Ορχήστρα των Χρωμάτων, η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών, ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, η Philarmonia München και έχουν παρουσιαστεί από το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής, την Galatz Symphony Orchestra, το Edinburgh Contemporary Music Ensemble, το Dissonart Ensemble, το Σύνολο Χάλκινων Πνευστών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, το Idee fixe ensemble, τους Tangos a Cuatro και επιφανείς σολίστες.

Διδάσκει ανώτερα θεωρητικά, μουσική δωματίου και σύνθεση σε διάφορα Ωδεία ανά την Ελλάδα από το 1991, καθώς και στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ από το 1999. Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε πανελλήνια και διεθνή συνέδρια και κείμενά του σε προγράμματα συναυλιών του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα αντικείμενα της έρευνάς του είναι το έργο του J.S.Bach και του Alban Berg, η μουσική του 20ού αιώνα, καθώς και ζητήματα ανάλυσης και ερμηνείας. Συνεργάζεται με το ensemble idee fixe στην διάρθρωση των προγραμμάτων των συναυλιών του.

Έργα του εκδίδονται από την Europa Edition και κυκλοφορούν από την Irida Classics. Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών και μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Αποφοίτων Ωδείων Θεσσαλονίκης. Έχει βραβευθεί από τον Δήμο Λαμιέων και την Μουσική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος.

Διετέλεσε Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Κέντρου Μεσογειακής Μουσικής Λαμίας – Εθνικό Πολιτιστικό Δίκτυο Πόλεων / Υπουργείο Πολιτισμού (2000-2006), φορέας ο οποίος διοργάνωσε ετήσια φεστιβάλ, Διεθνείς Διαγωνισμούς Σύνθεσης, εκπαιδευτικά προγράμματα, βαλκανικό πολιτιστικό δίκτυο πόλεων και πολλές ακόμη δράσεις σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, όπως την επιμέλεια και το συντονισμό των παράλληλων πολιτιστικών δράσεων του Euromed Civil Forum, που πραγματοποιήθηκε ως επίσημη δράση στα πλαίσια της ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2003.

Ασκεί χρέη Καλλιτεχνικού Διευθυντή στο Ωδείο ‘Φίλιππος Νάκας’ Θεσσαλονίκης και στο Ωδείο Φλώρινας Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.