Η Ευγενία Γάκη γεννήθηκε στον Κερασώνα της Πρέβεζας και είναι Μουσικοπαιδαγωγός. Το 1987 πήρε το πτυχίο Παιδαγωγικής Ακαδημίας Φλώρινας. Το 2000 πήρε το πτυχίο Εξομοίωσης του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Φλώρινας και το 2009 υποστήριξε τη Μεταπτυχιακή της Διατριβή στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας και βαθμολογήθηκε με Άριστα. Η Διπλωματική της εργασία αφορούσε στη μελέτη των στερεοτύπων του φύλου των γονέων (μητέρας και πατέρα) για ένα σημαντικό αριθμό δραστηριοτήτων των παιδιών (μουσικής, εικαστικών τεχνών και αθλητισμού) και πώς αυτά επιδρούν στην εκπαίδευση των παιδιών σε αυτές τις δραστηριότητες στα πλαίσια της τυπικής και άτυπης εκπαίδευσης. Ως εκ τούτου, διαθέτει μια εξειδικευμένη γνώση για ζητήματα που αφορούν στα αντικείμενα της Αισθητικής Αγωγής (Μουσική, Θέατρο, Χορό, Εικαστικά και άλλες συγγενικές Τέχνες) κατά την παιδική ηλικία, η οποία γνώση απορρέει τόσο από τις Προπτυχιακές όσο και από τις Μεταπτυχιακές της σπουδές.

Όσον αφορά στις μουσικές σπουδές: Ξεκίνησε αρχικά να μαθαίνει Κλασική κιθάρα (παράλληλα με τις Παιδαγωγικές της σπουδές) και στη συνέχεια  σπούδασε Ανώτερα Θεωρητικά.

Το 2003 απέκτησε το Πτυχίο Ειδικού Αρμονίας από το Ωδείο Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φλώρινας με βαθμό Άριστα και το 2005 το Πτυχίο Αντίστιξης, από το Ωδείο Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φλώρινας με βαθμό Άριστα. Διαθέτει πολυετή διδακτική εμπειρία στο χώρο της Εκπαίδευσης. Εργάστηκε ως δασκάλα Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης από το 1991 έως το 2006. Στο διάστημα αυτό αποσπάστηκε επί 6 συνεχή έτη από την υπηρεσία της στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Φλώρινας και ανέλαβε ως υπεύθυνη για την Πρακτική Άσκηση των φοιτητών στα πλαίσια του μαθήματος της Διδακτικής Μεθοδολογίας και Πρακτικής άσκησης της Μουσικής, με συνεργάτη τον Νίκο Θεοδωρίδη, Μουσικοπαιδαγωγό - Ειδικό Επιστήμονα της Παιδαγωγικής Σχολής.

Διαθέτει άριστη και πιστοποιημένη  γνώση στις  Τεχνολογίες Πληροφορίας και Πληροφοριών (Απόφαση 25212/ΚΓ/27-02-08 Γ.Γ. ΥΠΕΠΘ).

 Κατά το Σχολικό Έτος 2009-2010 εργάστηκε στο Ωδείο Φλώρινας, ως δασκάλα στα Τμήματα Προσχολικής και Βασικής Μουσικής Αγωγής.

Το 2009 έχει πάρει μέρος, ως μέλος, στην Επιτροπή Επιλογής για την Εισαγωγή των μαθητών στο Μουσικό Γυμνάσιο Πτολεμαΐδας.

Το 2012 εργάστηκε, ως Εκπαιδεύτρια, στο  Δημόσιο ΙΕΚ Φλώρινας, για το μάθημα Μουσικοκινητική Αγωγή.

Είναι Μέλος της Ε.Ε.Μ.Ε. (Ελληνική Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση).

Από το 2006 μέχρι σήμερα υπηρετεί ως καθηγήτρια μουσικής στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση με οργανική θέση στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας και είναι ενεργό μέλος του Προγράμματος Comenius Regio της Δ/νσης Α/θμιας Εκ/πσης Φλώρινας.

Το 2006 & 2007 ήταν Επιμορφώτρια των δασκάλων και καθηγητών μουσικής Πρωτοβάθμιας και Β/θμιας Εκπ/σης, στο πρόγραμμα ταχύρρυθμης εκπαίδευσης εκπαιδευτικών υποχρεωτικής εκπαίδευσης στα Νέα Διδακτικά Βιβλία και Βιβλία Μουσικής.

Επιπροσθέτως, έλαβε μέρος σε πολλά μουσικοπαιδαγωγικά σεμινάρια και συνέδρια με εισηγήσεις και ανακοινώσεις.

Δημοσιευμένο έργο της είναι:

Γάκη Ε., Πουλαράκη Αι., (2006). Ο ρόλος του δασκάλου – μουσικού στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και η αμφίδρομη δημιουργική σχέση μαθητή δασκάλου. Δημοσίευση σε ηλεκτρονική μορφή (cd), στα πρακτικά του 1ου  Εκπαιδευτικού Συνεδρίου. Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης Ηπείρου & Τμήματα Επιστημονικής-Παιδαγωγικής καθοδήγησης, 12-14 Μαΐου,  2006, Ιωάννινα.

Γάκη Ε, Πουλαράκη Αι., (2007). Η Επίδραση της Μουσικής Ακρόασης, μέσα από τη Διδακτική Πράξη, στη Συναισθηματική Ανταπόκριση των Παιδιών. Δημοσίευση στα πρακτικά του 2ου Συνεδρίου, με Διεθνή Συμμετοχή της Ένωσης Μουσικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (έντυπη/ηλεκτρονική έκδοση), 20-22/4/07, Αθήνα.

Πνευματικός Δ., Θωίδης Ι., Γάκη Ε., (2008). Εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών: Δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου; Παιδαγωγική Εταιρεία Ελλάδος, Α. Τριλλιανός, Ι. Καράμηνας, Τόμος Β’, σελ. 454-462, Αθήνα: Ατραπός.

Πνευματικός Δ., Παπακανάκης Π. και Γάκη Ευγενία (2008). Γονεϊκή εμπλοκή στην εκπαίδευση των παιδιών: Διερεύνηση των πεποιθήσεων των γονέων. Επιστημονική Επετηρίδα της Ψυχολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος, Α. Μπρούζος, Π. Μισαηλίδη, Α. Εμβαλωτής, Α. Ευκλείδη, τόμος 6, σελ. 193-217, Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διδάσκει: 
Μουσική προπαιδεία